ZXM Extreme problem (?)

Все вопросы, связанные с ресурсом micklab.ru

Модератор: Mick

Ответить
Drakon
Сообщения: 4
Зарегистрирован: Вт, 12.01.2021 23:41:26

ZXM Extreme problem (?)

Сообщение Drakon »

Hello, I hope that if I use English, no one will ban me :). Unfortunately, I do not remember Russian language from primary school very much.

I have assembled a ZX Sound Card Extreme card and I have a problem with it. Well, I don't really know how to set the jumpers correctly. I only have a jumper on JP2 and one for the two middle pins behind the jack socket (without it it has no sound on jack, only on RCAs). While (by hearing) in the E-Tunes, SoundDrive collections everything is fine, for example after starting the Delta's Shadow demo (TS version) on the screen I have a message that Turbo Sound has not been detected. Also, there is no sound at all when playing * tfc files from Wild Commander. In addition, the 78M05CS voltage regulators gets very hot.
Does anyone have an idea what this may be caused by and how to properly set the jumpers for the ZX-Evolution?
I've connected a MOLEX power to the board. Is that fine?

I will be grateful for your help.
Аватара пользователя
Mick
Сообщения: 1150
Зарегистрирован: Чт, 19.06.2014 11:25:00

Re: ZXM Extreme problem (?)

Сообщение Mick »

Drakon писал(а): Сб, 16.10.2021 22:55:09 I only have a jumper on JP2 and one for the two middle pins behind the jack socket (without it it has no sound on jack, only on RCAs).
Sorry, I write via google translator!

For ZX Evolution, only JP2 is needed. There should be no other jumpers.
And so, take a photo of the board from both sides.
And so, take a photo of the board from both sides, let's see what you have and how.
Drakon
Сообщения: 4
Зарегистрирован: Вт, 12.01.2021 23:41:26

Re: ZXM Extreme problem (?)

Сообщение Drakon »

Hi Mick,

Here they are.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватара пользователя
Mick
Сообщения: 1150
Зарегистрирован: Чт, 19.06.2014 11:25:00

Re: ZXM Extreme problem (?)

Сообщение Mick »

1. In my opinion, the microcircuits YM2203 are incorrectly oriented
2. Resistors R43 and R44 may have burned out
3.No jumper needed XP3

This is how it should be oriented
Изображение
Drakon
Сообщения: 4
Зарегистрирован: Вт, 12.01.2021 23:41:26

Re: ZXM Extreme problem (?)

Сообщение Drakon »

Damn, your'e right! Didn't notice that at hurry.
Thanks.
I will fix it and see if t works!
Drakon
Сообщения: 4
Зарегистрирован: Вт, 12.01.2021 23:41:26

Re: ZXM Extreme problem (?)

Сообщение Drakon »

Mick писал(а): Пн, 25.10.2021 09:27:18 1. In my opinion, the microcircuits YM2203 are incorrectly oriented
2. Resistors R43 and R44 may have burned out
3.No jumper needed XP3
Thanks, Mick. I've replaced R43 and R44, they were burned. When I put the YM2033 on the right way, everything works fine and nothing gets hot. Thanks again, the card is great!
Ответить